כולנו רוצים לחיות במקום אסתטי ומטופח. בבית פרטי צמוד קרקע בעלי הבית אחראים לכל הקשור באחזקת המבנה עצמו, מפנים ומבחוץ, וגם על עיצוב, טיפוח ואחזקת החצר והגינה. ככל שהדבר נוגע לבניין משותף המצב שונה בתכלית. מי שאחראי על טיפוח ואחזקה של הגינה בבתים משותפים הוא וועד הבית, וחשוב לדעת כי כל בעל דירה יכול להשפיע על ההקמה והתחזוקה של הגינה בבניין.

היום, הפתרון המקובל והנפוץ לתכנון גינה, הקמתה, עיצובה, תחזוקתה והטיפול בה בבית משותף הוא בדרך כלל דרך שירותי חברת ניהול כוללת. חברה כזו דואגת שהגינה בבניין שלכם תקבל את כל תשומת לב הנדרשת על מנת שתיראה תמיד נהדר, וכך אתם לא תלויים בגחמות ובהעדפות, בימי המחלה ובמגבלות של גנן פרטי. בנוסף, השירות המתקבל הוא מקצועי, כולל התקנה אביזרים כמו מערכת השקיה או דשא סינטטי וכדומה.

חברת האוס פלוס מציעה שירותי גינון לבית משותף במקצועיות ללא פשרות ובזמינות גבוהה. אנחנו כאן לתכנן, לעצב, להקים ולתחזק את הגינה בבית המשותף שלכם, ובמחירים תחרותיים. אנחנו כאן לכל שאלה או מידע נוסף!

עבודות גינון לבית פרטי ומשותף

גם בבית משותף, על הקורה בתוך כל דירה אחראים באופן בלעדי, ממש כמו בבית פרטי, בעלי הדירה (בשיתוף פעולה עם דיירים הגרים בה בשכירות, כאשר ישנם כאלה). אולם, בכל בית משותף ישנם מתקנים ואזורים השייכים לכל בעלי הדירות גם יחד, נמצאים בשימוש הדיירים כולם, ותחזוקתם היא באחריות כלל בעלי הדירות בבניין. הגינה, כולל צמחים באדניות בחוץ ובפנים (בלובי למשל), היא חלק מן הדברים שבעלי דירות ודיירים בכל בית משותף נדרשים לתת עליהם את דעתם יחד.

חשוב לדעת שחופש הבחירה בנוגע להיקף המשאבים שיוקצו לטיפוח הגינה בבית משותף הוא מוגבל. ניתן להשקיע יותר או פחות באדריכלות נוף וגינון אולם מוכרחים לעמוד במינימום הנחוץ כדי להבטיח שהגינה תתוחזק כך שלא תהפוך למטרד עבור דיירי הבניין עצמם כמו גם עבור בעלי דירות ודיירים בבתים סמוכים ולעוברים ושבים ברחובות סביב. כל זאת כדי למנוע מצב בו גינת בית משותף הופכת לשדה עשבים שוטים וקוצים ומהווה מוקד משיכה למזיקים כגון נחשים, מכרסמים וחרקים.

גינה בבניין משותף – מי אחראי ?

לפי חוק המקרקעין כל בניין משותף מנוהל בהתאם לתקנון בית משותף, שבעלי הדירות בבניין יכולים לנסח בעצמם, או, אם לא ניסחו תקנון כזה, יחול התקנון המצוי (כפי שהוא מופיע בחוק המקרקעין).
בנוסף, חוק המקרקעין קובע שלכל בית משותף תהיה נציגות ("ועד בית") שתפעל בשם הדיירים מול הרשויות כמו גם מול עובדים וקבלנים שמעניקים שירות כזה או אחר לבניין. קבלני גינון וגננים לבית משותף נופלים, כמובן, לגדר הגורמים שוועד הבית אמון על ההיקשרות עימם.

אחת הדרישות המרכזיות שבעלי דירות בכל בית משותף בישראל נדרשים לעמוד בה, לפי חוק המקרקעין, היא קיום אסיפת דיירים אחת לשנה לפחות. באסיפת הדיירים עולים לסדר היום נושאים שונים שיש לקבל בעניינם החלטות משותפות, בדרך של הצבעה והכרעה על פי דעת הרוב.
בעלי דירות המנסחים תקנון בניין בעצמם יכולים לקבוע מנגנונים ותנאים טכניים שונים כגון דרך מסוימת למסירת הודעה על אסיפת דיירים, אופן ביצוע ההצבעות, הרכב ועד הבית וסמכויותיו וכד'. עם זאת, גם כאן חוק המקרקעין מגביל את חופש הפעולה בשל הצורך להבטיח שכל בית משותף ינוהל כהלכה, כדי לשמור על איכות חייהם ובטיחותם של הדיירים בבניין כמו גם דיירים בבניינים סמוכים ועוברי אורח.

עוד לפני קיום אסיפת הדיירים הראשונה, בבית משותף חדש, ממונה נציגות זמנית לבניין, אם לא על ידי בעלי הדירות עצמם אז על ידי רשם המקרקעין. בהמשך ייבחר ועד בית מבין מתנדבים מקרב בעלי דירות ושוכרי דירות בבניין (שקיבלו ייפוי כוח מתאים מבעלי הבית) המעוניינים לקחת על עצמם את התפקיד. מרגע שיש לבית משותף ועד בית מכהן, חבריו הם האחראים לטפל בכל הנושאים שקשורים לאחזקת המתקנים והאזורים המשותפים בבניין, אחזקת גינה בבית משותף מהווה אחד הדברים החשובים שוועד הבית נדרש לטפל בהם באופן שוטף.

תחזוקת גינה – הקצאת תקציב

מרגע שמונה ועד בית לבניין משותף חברי הועד הם האחראים לאחזקה השוטפת של המתקנים והאזורים המשותפים בבניין. מובן שאין הכוונה שחברי הוועד עצמם ינקו את חדר המדרגות, יערכו ביקורות בטיחות למעלית, יחליפו נורות שנשרפו בלובי, יתקנו את השער האוטומטי של רחבת החניה, יגזמו צמחים, ינכשו עשבים או יטפלו בגינת הבניין המשותף בכל דרך אחרת. ועד הבית אחראי להיקשר בשם בעלי הדירות והדיירים בבניין עם עובדים וקבלנים המבצעים את מלאכת התחזוקה הדרושה. כך למשל ניתן לשלם למנקה פרטית או לחברת ניקיון עבור ניקוי שבועי של חדר המדרגות והלובי, יש להזמין חשמלאי לתקן תקלה במערכת החשמל באזור משותף של הבניין, להיקשר עם חברה המספקת שירותי אחזקת מעליות (כולל ביקורות בטיחות לפי דרישות מכון התקנים) וכד'.

גם הטיפול בגינה נעשה בדרך דומה. ועד הבית יקבל הצעות מכמה גננים פרטיים או חברות המציעות שירותי גינון לבניין משותף ויבחר מבניהן את ההצעה המתאימה והמשתלמת ביותר. ועד הבית יוכל להחליף את הגנן אם ימצא זאת לנכון.

בבניינים משותפים חדשים החברה הקבלנית היא המטפלת בהקמת הגינה ומרגע שהדירות נמסרו לבעליהם מלאכת הגינון השוטפת תהיה באחריות דיירי הבניין אשר מצידם מעניקים את הסמכות לדאוג לכל צרכי הגינון לבית המשותף לידי ועד הבית.

מובן שכדי למצוא פתרונות טובים לכל צרכי אחזקת הבניין נחוץ לוועד הבית תקציב מתאים. באסיפת דיירים, בדרך כלל אותה אסיפה בה בוחרים את ועד הבית, יוחלט על תקציב חודשי שיועמד לרשות ועד הבית על ידי בעלי הדירות. דמי ועד הבית המשולמים מדי חודש הם היוצרים את הקופה המשמשת את ועד הבית למימון העסקת בעלי מקצוע וחברות המתמחות בהענקת שירותי תחזוקה שונים לבניין משותף.
חשוב לדעת שוועד הבית מחויב על פי חוק לפתוח חשבון בנק מיוחד (המוגדר בבנק כ"חשבון בנק ועד בית") אליו יופקדו תשלומי ועד הבית וממנו יבוצעו תשלומים באמצעות צ'ק או העברה בנקאית. גם גנן לבית משותף יועסק באמצעות ועד הבית ויקבל את השכר המגיע לו בתשלום מחשבון בנק ועד הבית.

חברת גינון או גנן פרטי, מה עדיף ?

בבניינים רבים ועד הבית נדרש להחליט אם לבחור גנן פרטי שיבקר בבניין מדי פעם ויטפל בגינה או לשכור שירותיה של חברה קבלנית המציעה שירותי טיפוח ואחזקת גינות של בתים משותפים. לשאלה זו אין תשובה אחת נכונה, יש לקבל החלטה בהתאם למאפיינים הייחודיים של הבניין ומלאכת הגינון שעל הפרק. כך למשל גנן פרטי לבית משותף הוא פתרון טוב עבור בניין לו גינה קטנה יחסית ובה צמחים נאים בני כמה שנים, מערכת השקיה אוטומטית המתפקדת היטב ובעלי דירות ודיירים המרוצים ממצב הגינה כפי שהיא. מנגד, ישנם יתרונות להיקשרות עם חברה קבלנית המציעה שירותי גינון לבתים משותפים, חברה כזו ערוכה לתת מענה לכל צורך העשוי להתעורר, החל מתיקונים קלים למערכת השקיה המתיישנת וכלה בגיזום תקופתי של עץ הנוטה להפוך גדול מימדים יתר על המידה. מי שבוחרים בגנן פרטי עשויים לגלות שהם נדרשים מדי פעם לחפש ולפנות לחברת גינון גדולה יותר כדי שתתן מענה לצרכים נקודתיים שהגנן הקבוע אינו ערוך להתמודד עימם.

אחזקת גינה על ידי דיירים

ישנם בניינים בהם גרים בעלי דירות או דיירים המעוניינים לטפל בגינת הבניין בעצמם, לרווחת כל דיירי הבניין. אין מניעה לאפשר לחובבי גינון שכאלה ליהנות מעיסוק בתחביבם וכך לחסוך את הצורך למסור את טיפוח הגינה לידי חברה מקצועית המציעה שירותי גינון לבתים משותפים.
בעיות עלולות להתעורר כאשר ישנם דיירים המעוניינים לקחת על עצמם את הטיפול בגינה אולם מצפים לקבל בעבור עמלם תמורה בדמות תשלום בגובה דומה לזה שהיה גובה גנן מקצועי. מומלץ להימנע מביצוע תשלומים מכספי ועד הבית לדיירים בבניין אפילו אם מדובר בבעלי מקצוע להם התמחות מתאימה. באופן דומה, מסירת ביצוע תיקון למערכת החשמל המשותפת בבניין לידי חשמלאי הנמנה על בעלי הדירות בו הוא פתח לצרות, ייתכנו טענות מפי שכנים אודות המחיר ששולם, טיב העבודה שבוצעה וכד'.

אדריכל גינות – אדריכלות נוף

גנן מציע על פי רוב שירות הקמת גינות (כולל פריסת מערכת השקיה אוטומטית) ותחזוקת גינות קיימות (גיזום, דישון, הדברת מזיקים, החלפת צמחים שאינם משגשגים, הוספת צמחים על פי הצורך ועוד). גם חברות קבלניות לשירותי גינון לבתי משותפים יודעות לתת מענה להקמת גינה חדשה (או שיקום גינה שלא תוחזקה כראוי במשך זמן ניכר) ותחזוקה גינה קיימת.

אדריכלות נוף היא התמחות שונה משירותי הגינון שהוזכרו. אדריכל נוף יודע לתכנן את הגינה כולה עוד בטרם הונחה אבן השביל הראשונה בה. בבניין שדייריו מעוניינים להשקיע בגינה מרשימה במיוחד רצוי שוועד הבית יפנה לקבל הצעות מחיר מאדריכלי נוף פרטיים או מחברות המציעות שירותי גינון, כולל אדריכלות נוף לבתים משותפים. יש לבחור אדריכל נוף שעבודות קודמות שלו מעידות על סגנון וכישורים המתאימים לאופי הגינה שמעוניינים להקים.

אדריכל הנוף יתכנן את הגינה לפרטי פרטים, כולל שבילים (על סוגי האבן שתשמש לריצופם), עצים, שיחים, צמחים פורחים, דשא טבעי, דשא סינטטי, מסלעות, בריכת דגים (במידה ובעלי הדירות והדיירים בבניין מעוניינים בכזו), בריכה עם מזרקה קטנה (שוב, כאשר יש עניין בשילוב אלמנט כזה בגינה), מסלעה, קישוטי גינה (כגון פסל, גמדי גינה, אבן רחיים עתיקה וכד'), שימוש באדני רכבת ישנים, התקנת שולחנות, ספסלים וכיסאות, פרגולה, סככת צל מתחת לשיח מטפס ועוד.

השקעה בתכנון גינה על ידי אדריכל נוף לבית משותף תגזול מתקציב ועד הבית. מומלץ שהוועד ידאג להציע מספר סקיצות לבעלי הדירות והדיירים בבניין ובחירת התוכנית שתימסר לגננים לביצוע תתקבל באסיפת דיירים מיוחדת שתתכנס לצורך זה. באופן כזה לא יהיו בעלי דירות שיטענו שהכסף שהושקע לא הניב תוצאה ברמה לה קיוו.

לאחר שיש תוכנית מפורטת שערך אדריכל נוף לגינה חדשה של בית משותף (חדש או בניין קיים שבעלי הדירות והדיירים בו החליטו להשקיע בהקמת גינה מרשימה יותר) ניתן לעבור לשלב הבא, הוצאת התוכנית מן הכוח אל הפועל.

גינות יוקרה – הקמתה בבניין משותף חדש

בבית משותף חדש הקבלן הבונה את הבניין דואג גם להקמת גינה נאה עוד בטרם נמסרות הדירות לבעליהן. אולם הגינה שתתוכנן ותוקם על ידי הקבלן עשויה להיות סתמית, גינה בסגנון דומה לזו הקיימת בבניינים סמוכים שגם אותם בנתה אותה חברה קבלנית.
בבית משותף חדש בו בעלי הדירות מעוניינים להשקיע בגינה יוצאת דופן ונאה במיוחד מומלץ שנציגות הבניין תפעל בעניין מול הקבלן עוד בטרם מגיע השלב בו ניתן להתחיל להקים את הגינה. באופן כזה יובטח חיסכון בהוצאות מיותרת הכרוכות בשינוי הגינה שהקבלן דאג להקים, כולל הוצאת צמחים שכבר נרכשו ונשתלו, שינויי תוואי שבילים, פירוק מסלעות, הזזתן, הקמת מסלעות במקום בו האדמה הוכנה לקליטת שתילים וכד'.

ניתן להגיע לסיכום מול הקבלן לפיו בעלי הדירות יוסיפו מכיסם את הסכום הנדרש מעבר לתקציב הקמת הגינה ה"סטנדרטית". מרגע זה תוכל נציגות הבניין לפנות לאדריכלי נוף, חברות גינון לבתים משותפים וגננים פרטיים ולנצל את התקציב (המרכב מחלקו של הקבלן והתוספת מכיסם של בעלי הדירות) כך שהגינה בבית המשותף החדש תהיה מרשימה הרבה יותר מזו שהייתה מוקמת לו העניין כולו היה נותר באחריות הבלעדית של החברה הקבלנית שבנתה את הבניין.

הקמת גינה בבניין משותף קיים

לעיתים קורה שבעלי דירות ודיירים בבית משותף קיים (להבדיל מבניין חדש שהדירות בו נמסרו אך לא מכבר לבעליהן) מעוניינים להשקיע בהקמת גינה חדשה ונאה יותר לבניין. יוזמה כזו נופלת תחת גדר "הוצאות חריגות" וחוק המקרקעין קובע כיצד יש לפעול כדי לקדם פרויקטים כאלה בבתים משותפים.

הקמת גינה חדשה תחת הגינה הקיימת דומה לפרויקטים כגון ביצוע שיפוץ כולל בלובי הבניין, התקנת מערכת מצלמות אבטחה, התקנת שער אוטומטי בכניסה לחניון הבניין, צביעת קירותיו החיצוניים של הבניין וכד'. חשוב לדעת שגם אם בחשבון הבנק של ועד הבית יש די כסף כדי לכסות את עלות ביצוע הפרויקט ועד הבית אינו רשאי להוציא אותו אל הפועל ללא קבלת הסכמת רוב בעלי הדירות.

הדרך לקידום פרויקטים הכרוכים בהוצאות חריגות, הקמת גינה חדשה לבית משותף ביניהם, היא באמצעות זימון אסיפת דיירים מיוחדת בה יעלה העניין על סדר היום. את האסיפה יזמן ועד הבית או בעלי דירות המעוניינים ליזום השקעה בחידוש הגינה. על דבר האסיפה יש להודיע בדרך המבטיחה שכל דירה תוכל לשלוח נציג אליה (באמצעות תליית מודעות באזורים מרכזיים בבניין למשל, או הודעה אישית מטעם הוועד לכל בעל דירה). בהודעה על זימון אסיפת דיירים שלא מן המניין (אסיפה נוספת על זו השנתית הרגילה) יש לציין כי על סדר היום תעלה הצעה לביצוע פרויקט חידוש הגינה. במועד המתוכנן לקיום האסיפה, אם לא הגיעו נציגים של לפחות מחצית מן הדירות, יש לדחות את האסיפה למועד מאוחר יותר באותו יום ולפעול להזכיר את דבר קיומה לדיירי הדירות שנציג מטעמם לא הגיע. במועד המאוחר ניתן לקיים את האסיפה בכל הרכב.

באסיפת הדיירים המיוחדת יציגו יוזמי פרויקט חידוש הגינה בבית המשותף את התוכנית ומטרתה, יתקיים דיון, יגובשו הפרטים ותתקבל, באמצעות הצבעה, החלטה אם לבצע את הפרויקט או לא. כדי לבצע פרויקט מסדר גודל של הקמת גינה חדשה בבית משותף נדרש רוב של 2/3 מן הדירות.

רק לאחר שהתקבלה ההסכמה הנחוצה להוציא את פרויקט חידוש הגינה אל הפועל יכול ועד הבית לפנות לבעלי מקצוע כגון אדריכלי נוף וגננים, לקבל הצעות ולהתקדם ככל שהוענקה לו סמכות לכך מטעם בעלי הדירות והדיירים. בדרך כלל פרויקט מסדר גודל של חידוש גינה בבית משותף ידרוש מימון נפרד מדמי ועד הבית המשולמים מדי לחודש ומשמשים להוצאות אחזקת הבניין השוטפות. ועד הבית יפתח חשבון בנק נפרד לצורך הפרויקט, יבצע את הגביה עליה סוכם באסיפת הדיירים וישתמש בתקציב המיוחד לצורך השלמת הפרויקט.

חברת גינון – איך בוחרים ?

חשוב מאוד לבחור גנן מתאים להקמה ותחזוקת גינה בבית משותף. כדי לעשות זאת צריך להתחיל באפיון מדויק של הצרכים. יש הבדל גדול בין גינה קטנה בבניין חדש ובה רק כמה שיחים שגדלים לאט ועץ נוי קטן אחד או שניים, לבין גינה גדולה בבית משותף ישן ובה עצי צל גבוהים, משדאה, מסלעה עמוסת צמחים פורחים, גדר חיה ועוד. לכן, על ועד הבית להתכנס, להיוועץ במידת הצורך עם מכרים בעל ידע בגינון (אם אפשר מקרב הדיירים, מה טוב) ולהבין במה תהיה כרוכה מלאכת הגינון הנחוצה. רק לאחר שהיקף העבודה ואופייה ידועים ניתן לפנות לבעלי מקצוע מתאימים כדי לקבל הצעות מחיר.

גנן מקצועי פרטי עשוי להספיק  עבור הקמה ואחזקה של גינה קטנה ופשוטה יחסית. עבור הקמת גינה גדולה ומורכבת ואחזקת גינה מאתגרת (למשל כזו בה יש עץ גבוה מאוד שיש לגזום מדי פעם) עדיף לפנות לחברות גינון המציעות שירותי הקמה ואחזקת גינות בבתים משותפים.
בפרויקטים בהיקף נרחב עוד יותר יידרשו תחילה שירותיו של אדריכל נוף. רק לאחר שתהיה תוכנית מפורטת ניתן יהיה להמשיך הלאה ולבחור גנן או חברת גינון שיקימו את הגינה לפי התוכנית שערך אדריכל הנוף.

כדי לבחור נכון יש לפנות לכמה בעלי מקצוע מתאימים, להתרשם מן השאלות שיציבו בפניכם, מן הנכונות להגיע לסיור במקום, מן הייעוץ שתקבלו וההתייחסות הכללית. חשוב לקבל חוות דעת אודות גננים של בתים משותפים וחברות גינון המטפלות בגינות של בניינים נוספים באזור.
לאחר שבידי ועד הבית תהיינה מספר הצעות מחיר מבעלי מקצוע שהותירו רושם טוב יקבלו חברי הוועד החלטה עם מי מהם להיקשר. חשוב ליזכור שהכוונה היא להישאר עם אותו גנן או חברת גינון לאורך זמן ולכן כדאי להשקיע זמן ומחשבה ולבחור היטב. במידה ומסתבר שהגנן שנבחר אינו עומד בציפיות יש לשוב על התהליך למן ההתחלה ולהחליפו.

מסירת טיפול בגינה לידי חברת ניהול

ישנת בתים משותפים המנוהלים באמצעות ועד הבית הדואג לשכור שירותיהם של בעלי מקצוע המספקים את פתרונות האחזקה הנחוצים לבניין. לעומת זאת, ישנם בתים משותפים בהם נתקבלה החלטה למסור את הניהול כולו לידי חברה המתמחה בניהול ואחזקת מבנים בכלל ובתים משותפים בפרט. אחזקת גינות של בתים משותפים שניהולם נימסר כולו לידי חברת ניהול חיצונית תבוצע על ידי גנן מטעם החברה. חשוב להדגיש שמסירת ניהול הבניין לידי חברת ניהול אין פירושו שניתן לוותר על בחירת ועד בית. ועד הבית משמש נציגות הבניין מול חברת הניהול והוא הגובה את דמי ועד הבית המשמשים לתשלום עבור שירותי האחזקה שמקבלים מן החברה, כולל הטיפול בגינת הבית המשותף.

כדאי לדעת שניתן לפרוט את צרכי ניהול הבניין לתחומים שונים ולמסור רק את חלקם לידי חברת הניהול (תוך תמחור השירות שמעניקה החברה בהתאם להיקפו). כך אפשר לבחור אם הטיפול בגינת הבית המשותף יוותר באחריות ועד הבית או שיימסר גם הוא לחברת הניהול.

עיצוב גינה בבניין משותף

לעיתים גם אם אין כוונה לחדש את הגינה או לבצע בה פרויקט גדול אחר עולה צורך בביצוע עבודה בהיקף חריג בגינה. כך למשל כאשר יש עניין לסלק עץ גדול שחוסם אור ורוח, כאשר רוצים להתחדש במרבדי דשא מלאכותי עליו יוכלו ילדים לשחק ועוד. במקרים כאלה יהיה צורך לקבל את הסכמת בעלי הדירות והדיירים לעבודה החריגה בגינה.
חשוב לערוך הפרדה בין עבודות שהן כורך המציאות, גיזום עץ שענפיו עלולים לפגוע בכבלי מתח גבוה למשל, וכאלה שניתן לבחור אם ומתי לבצע אותן, הנחת מרבדי דשא סינטטי למשל. עבור פרויקטים חריגים שמוכרחים להוציא אל הפועל בהקדם, ועד הבית יכול לקבל החלטות המקדמות את העניין ואף לערוך גבייה נוספת, מעבר לדמי הועד החודשיים, כדי לממן את המלאכה שיש לבצע בגינה.

עבור פרויקטים שאינם כורח המציאות, כאלה שניתן לבחור אם בכלל לבצע אותם ומתי, ועד הבית צריך לקבל את הסכמת רוב בעלי הדירות והדיירים לפני שתהיה לו סמכות לקדם את הנושא.
חשוב להבין שגם אם בחשבון בנק ועד הבית יש את הסכום הדרוש כדי להוציא פרויקט חריג בגינת בית משותף אל הפועל (כך שאין שום צורך בגבייה נוספת מעבר לדמי הוועד החודשיים), עדיין מוכרחים חברי ועד הבית לקבל את הסכמת בעלי הדירות והדיירים, בהצבעה באסיפת דיירים מיוחדת, לפני שיהיו רשאים להתקדם.

עדיין מתלבטים ?
עדיין מתלבטים ?
צרו קשר לקבלת פרטים נוספים וללא התחייבות