תוכן העניינים
מאגר מים הוא כל מיכל, בריכה או אגם שנאטמו באופן מלאכותי כך שניתן יהיה למלא אותם במים. למאגרי מים יש שימושים שונים, אחד הנפוצים שבהם הוא שמירה על "מלאי מים" לשימוש בייתי בבנייני מגורים רבי קומות.
בעבר נעשה שימוש נרחב במאגרי מים שנבנו בנקודה גבוהה, על מנת שיספקו בעזרת כוח הכבידה מים זורמים לבתים ביישוב. מאגרים כאלה כונו "מגדל מים". כיום ביישובים רבים עדיין קיים מגדל מים אולם הנטייה היא לעבור לשימוש במשאבות מודרניות שאספקת החשמל אליהן מובטחת.
לצד מאגרי מים גדולים אזוריים ומגדלי מים מקומיים בכל בניין בן חמש קומות ומעלה קיים מאגר מים שניצב בקומה הגבוהה ביותר, על הגג או טמון בקרקע כאשר הוא מצויד במשאבה.
בבניינים בני עשר קומות ומעלה קיימים בדרך כלל שני מאגרי מים, מאגר מים על הגג (בסמוך לחדר המכונות של המעלית למשל) ומאגר נוסף במפלס הקרקע או במרתף.
מאגר מים בבניין
קצב זרימת המים דרך מאגרי מים מכל סוג וגודל עשוי להיות שונה מאוד. כך למשל, בכל יום תתחדש כל כמות המים במאגר מים בבניין מגורים משותף בעוד שבבניין משרדים יחלוף שבוע עד שכמות מים דומה תזרום דרך המאגר. ככל שזרימת המים דרך המאגר מהירה יותר כך איכותם נשמרת טוב יותר, אולם גם מאגר מים בבניין רב קומות שהמים בו מתחדשים בכל יום דורש תחזוקה שוטפת.
רשויות מקומיות וחברת מקורות (חברת המים של ישראל) ותאגידי מים אזוריים אחראים לבצע טיהור מאגרי מים ציבוריים. חיטוי מאגר מים בבניין משותף חדש שבנייתו אך זה הסתיימה והדירות בו טרם נמסרו לבעליהן הוא באחריות הקבלן. כאשר מדובר בבניין מאוכלס, האחריות לטפל במאגר המים נופלת על כתפי הדיירים.
תקן 1525 של מכון התקנים הישראלי מפרט כיצד יש לתחזק מבנים ובניינים, לפי תקן זה חלה חובה לבצע חיטוי מאגרי מים אחת לשנה.
ישנן חברות שונות, מתחום תחזוקת מבנים, חברות ניקיון ואפילו חברות מתחום ההדברה, המציעות שירות חיטוי ותחזוקת מאגר מים בבניין משותף. חשוב לדעת שנדרשת הסמכה מטעם משרד הבריאות לביצוע המלאכה ויש לוודא שהחברה שבשירותיה שוקלים להיעזר מחזיקה ברישיון בר תוקף, צברה די ניסיון ולרשותה הציוד הנחוץ וכוח אדם מיומן.
חיטוי מאגר מים בבניין חדש
עם תום הבנייה ולפני שניתן למסור את הדירות בו לבעליהם יש לקבל "טופס אישור אכלוס" המכונה גם "טופס 4". טופס זה ניתן על ידי וועדה מחוזית לתכנון ובניה לאחר שנבדק ונמצא כי המבנה עומד בסטנדרטים המחייבים. אחד התנאים לקבלת טופס 4 הוא חיטוי צנרת המים ומאגר המים בבניין, זאת כדי להבטיח אספקת מים נקיים מחיידקים וחומרים מזהמים. חברות קבלניות נעזרות בשירותי חברות המתמחות בחיטוי מאגרי מים אשר להן ההכשרה והציוד הנחוץ כדי לבצע טיהור מאגרי מים. חשוב לדעת שחיטוי מאגר מים בבניין משותף חדש צריך להיעשות על ידי בעל מקצוע שעבר קורס חיטוי מי שתיה ועמד בדרישות משרד הבריאות לקבלת רישיון ניקוי וחיטוי מאגרים וצנרת מים לשתייה.
טיהור מאגרי מים נדרש גם כאשר מחליפים את מיכל המאגר (העשוי להיות מבטון, מברזל, מפלסטיק או מפיברגלס), את הצנרת או את שניהם גם יחד. שיפוץ כזה נדרש במבנים ישנים שמערכת המים בהם כבר אינה ברת תחזוקה. מקרה נוסף הוא כאשר מבצעים הסבה של צנרת משותפת בבניין משימוש לצרכי השקיה להזרמת מי שתיה.
ניקוי מאגרי מים בבניין משותף לפי תקן 1525
תקן ישראלי (ת"י) מספר 1525 מפרט כיצד יש לתחזק מבנים ובניינים המשמשים למסחר או למגורים. תקנה מספר 2 בתקן קובעת כי יש לבצע חיטוי של מאגר מים בבניין אחת לשנה. למרבה הצער ישנם בניינים שדייריהם אינם מקפידים לעמוד בדרישות התקן ומסתכנים באספקת מים באיכות ירודה. חשוב להבין שטיפול מקצועי במאגר המים נחוץ לא רק כדי להבטיח מים נקיים מחיידקים וחומרים מזהמים אלא גם כדי למנוע התפתחות מפגעים תברואתיים. כך למשל פתחים אל מאגר המים יאפשרו ליתושים להתרבות בו, ימשכו אל המאגר חולדות וחרקים, ציפורים שיבקרו במקום יגרמו להצטברות ערימות לשלשת ועוד.
ללא קשר לטיפול השנתי יש לבצע חיטוי מאגר וצנרת מים בבניין אם יש חשש לזיהום, כאשר בוצע שיפוץ או שדרוג והוחלפו רכיבים במערכת(מיכל, צנרת, מד מים או משאבה למשל) כמו גם לאחר תיקון תקלה במערכת המים המשותפת בבניין (למשל במקרה של פיצוץ בצנרת).
ניקוי וחיטוי מאגרי מים – איך מבוצע ?
חברה מקצועית לה ההסמכה הנדרשת מטעם משרד הבריאות, המיומנות, הניסיון והציוד הדרוש תדע לבצע טיפול שנתי למאגר מים בבניין רב קומות כך שאיכות המים המסופקים לדיירים תובטח ולא יהיה חשש להיווצרות מפגע תברואתי כלשהוא הקשור למאגר המים.
ריקון מאגר מים הוא השלב הראשון בטיפול. לאחר שהמכל נוקז ניתן לבצע ניקוי פנים המאגר.
חשוב מאוד לבצע שטיפה יסודית של פנים המאגר, כולל הדפנות, התחתית ומכסה המכל. נפח מאגר מים בבניין רב קומות יעמוד על כ-400 ליטר לכל דירה בבניין, כך למשל בבניין בן 10 קומות ובו 20 דירות יותקן מכל אגירה בנפח 8 מטר מעוקב. אגירת המים יכולה להיות במכלי פלסטיק גדלים, במכל אגירה עשוי בטון, ברזל או פיברגלס. מכיוון שחייבת להיות אפשרות לאוויר להיכנס אל המכל (כדי לאפשר למים לזרום החוצה ממנו) עלולים לחדור אליו חרקים ואפילו מכרסמים ויונים. קל להבין מדוע ניקוי פנים המאגר הוא משימה מאתגרת שיש למסור לידיים מקצועיות.
לרשות חברה מתמחה בטיהור מאגרי מים וטיפול במאגרי מים בבניין משותף יעמוד ציוד כגון מתיז מים בלחץ ומכונת שטיפה בקיטור. העובדים הנכנסים אל מכל האגירה יהיו לבושים בסרבל ויעטו מסיכה, נדרשת מיומנות כדי להפעיל היטב את ציוד הניקוי עמו ניתן להסיר את מרב הלכלוך אולם תמיד נדרש לבסוף גם ליטוש ידני. איטום מאגרי מים נדרש כאשר מתגלות נזילות או שקיים חשש שיתפתחו בקרוב אם לא יבוצע טיפל מונע.
חיטוי מאגרי מים משרד הבריאות
לאחר שהמערכת כולה נוקזה ועברה ניקוי יסודי ניתן למלא אותה מחדש ולבצע הכלרה לפי תקן ישראלי 5438 העוסק בשימוש בכימיקלים לטיפול במים. רישיון מטעם משרד הבריאות נדרש כדי לבצע טיפול כזה במערכות מים המיועדים לשתייה.
חשוב מאוד לבחור חברה דוגמת האוס פלוס המתמחה גם בתחזוקת מאגרי מים בבניינים, פועלת ברישיון מטעם משרד הבריאות ולפי הנחיות תקן 1525 (תחזוקת בניינים ומבנים) ותקן ישראלי 5438 (כימיקלים לטיפול במים).
לאחר הטיפול במאגר מים בבניין תמסור החברה שביצעה את הניקוי, החיטוי וההכלרה אישור ממעבדה רשמית (המוכרת על ידי מכון התקנים) שבדקה דגימת מים אשר ניטלה מן המאגר לאחר תום הטיפול ומילויו מחדש. דוח תוצאות בדיקת המעבדה יכלול פירוט רמות של חומרים הנמצאים במים המסופקים לבתים בישראל, כך ניתן יהיה לוודא שאין חריגות מן הטווח המותר ושאיכות מי השתייה מובטחת. כאשר הטיפול בוצע במאגר מים בבניין משותף חדש ולצורך קבלת טופס 4, אישור על ביצוע הטיפול והעתק מדוח המעבדה יימסרו גם לרשויות.
איטום מאגרי מים
ברבות השנים מאגרי מים בבניינים רבי קומות עשויים להתחיל לדלוף. כדאי לדעת שבבניין גבוה יכולים להיות מאגר מים על הגג ומאגר נוסף במפלס התחתון, קבור באדמה או בקומת מרתף. מכלי אגירה מברזל מחלידים, מכלים מפיברגלס עלולים להיסדק וגם מכלי מים מבטון נשחקים עם הזמן.
חברה המתמחה בחיטוי מאגרי מים תדע לזהות בעיות המחייבות פעולות תחזוקה החורגות מן הטיפול השנתי הרגיל הנדרש לפי תקן 1525. חברה מקצועית תיידע את בעלי הדירות בבניין עוד בשלב מתן הצעת המחיר אודות תחזוקה נוספת שיש לבצע כגון איטום, החלפת צנרת, תיקון סולם או מכסה.
איטום מאגרי מים מבוצע בשיטות שונות, הכול בהתאם לחומר ממנו עשוי המכל שיש לאטום. חשוב מאוד שמלאכת האיטום תבוצע על ידי חברה המתמחה גם בניקוי וחיטוי מאגרי מים אשר תדע להשתמש בחומרים ובשיטות שלא יפגעו באיכות המים. האיטום יבוצע לאחר ניקוז המאגר ולפני הניקוי וכך יסולק כל זכר לחומרים ששימשו לאיטום לפני המשך מלאכת התחזוקה השגרתית, ניקוי יסודי, מילוי מחדש, הכלרה ובדיקת איכות המים במעבדה.
טיהור מאגר מים בבניין – בחירת חברה לביצוע
חשוב לדעת שרק חברה בעלת הסמכה מתאימה מטעם משרד הבריאות תוכל לבצע טיפול איכותי למאגר המים כפי שנדרש לפי תקן 1525. כדי לקבל רישיון לביצוע עבודות תחזוקה במערכת מים לשתייה יש להשתתף בקורס חיטוי מי שתיה ולעבור את מבחני ההסמכה. הרישיון לבדו אינו ערובה לכך שהחברה תבצע טיהור איכותי של מאגר מים בבניין, יש לוודא שמדובר בחברה מקצועית ומנוסה המכירה היטב את הוראות תקן 1525. חברת האוס פלוס היא בעלת ניסיון של עשרות שנים בתחום תחזוקת מבנים כולל ניקוי וחיטוי מאגרי מים וטיפול באספקת מי שתייה לפי תקן ישראלי 5438.
מומלץ לערוך סקר שוק, לפנות לכמה חברות שעליהן מצאנו חוות דעת טובות, לשוחח עם נציגיהן ולהתרשם מן המקצועיות כפי שהיא באה לידי ביטוי במידע שהם מבקשים לקבל מאתנו, בנכונות לייעץ ולסייע ובאופן בו פנייתנו מטופלת באופן כללי. חברות מקצועיות מתחום אחזקת מבנים המוסמכות גם לבצע טיהור מאגרי מים יבקרו בבניין לפני שתמסורנה הצעת מחיר. לאחר שיש בידינו כמה הצעות מחיר נוכל לקבל החלטה בהתבסס על מכלול השיקולים כאשר התמחור מהווה אחד מהם.
שלבי הניקוי והחיטוי של מאגרי מים
חשוב לוודא שעל העבודה יפקח אדם בעל רישיון מתאים מטעם משרד הבריאות. מומלץ לעקוב אחר ביצוע כל שלב בטיפול:
- ריקון מאגר מים
- ניקוי פנים המאגר
- בדיקת תקינות המכל
- הצנרת ומתקנים נלווים
- איטום מאגרי מים במידת הצורך
- שטיפה יסודית של פנים המאגר (במכשיר קיטור או מכשיר מתיז מים בלחץ)
- תיקונים נדרשים (תיקון סולם או מכסה למשל)
- מילוי מחדש והכלרה
מאגר מים בבניין יחשב תקין ומוכן לשימוש רק לאחר שהחברה שביצעה את הטיפול תציג דוח של בדיקת דגימת מים שניטלה מו המאגר לאחר תום הטיפול ומילוי המאגר מחדש. חשוב שהדוח יהיה מטעם מעבדה המוסמכת על ידי מכון התקנים לבצע בדיקות איכות מי שתייה.
יש יתרון בהיקשרות ארוכת טווח עם חברה שתבצע טיפול למאגר המים בבניין מדי שנה, כל זאת בתנאי שיודעים בוודאות שמדובר בחברה מקצועית המבצעת את המלאכה היטב ובמחיר הוגן. אם מתעורר ספק מומלץ לפנות לחברות נוספות, לקבל חוות דעת בנוגע למצב מאגר המים והצעות מחיר לביצוע הניקוי והחיטוי הדרוש.
חיטוי מאגרי מים מחירים
כדאי לדעת שאין מחירון אחיד לתחזוקת מאגר מים בבניין לפי נפח מכל המאגר או לפי כל קריטריון אחר. זאת משום שמאפייניו של מאגר אחד עשויים להיות שונים מאוד משל מאגר אחר, אפילו אם מדובר במאגרי מים בבניינים בגודל דומה ובני אותו גיל. כאשר פונים לראשונה לחברה מקצועית המעניקה שירות איכותי של חיטוי מאגרי מים נציג החברה יערוך ביקור בבניין, יבחן את המאגר ויתרשם ממצבו. רק אז ניתן יהיה לתמחר את הטיפול הנחוץ. חברת האוס פלוס צברה ניסיון רב בביצוע חיטוי מאגרי מים לפי תקן 1525, החברה מחזיקה בהסמכה לטיפול במערכות מי שתיה מטעם משרד הבריאות, ולרשותנו ציוד מתקדם וכוח אדם מקצועי ומסור. אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל נושא הקשור למאגר מים בבניין, נשמח לייעץ, לספק מידע ולהציע גם לכם שירות מן הרמה הגבוהה ביותר ובמחיר משתלם.